torsdag 14 juni 2012

13 dagar

Tretton dagar kvar tills jag mönstrar på Ostindiefararen. Har fått hem en bok som jag ska plugga på innan, där det står allt om hur man brassar, toppar, gigar, beslår segel. Om märs, bram, toppläntor, stängervant, salningar och tusen andra ord och uttryck som är bra att lära sig. Skutan har hela 25 segel på 3 master och ett bogspröt, och är därmed en så kallad fullriggare. Höjden från vattenyta till högsta toppen i masten är hela 47 meter! I boken står allt om byggnationen, historian, hur man seglar den, ritningar, hur vakten ska delas in, hur man styr skeppet - bland mycket annat. Ska bli så spännande att glida ut från kaj klockan 12.00 den 30 juni, skjuta salut med kanonerna och vinka från väderdäck till alla längs hamninloppet, ut mot den södra farleden. 

De första två dagarna i hamn innan avgång ska vi träna på riggen, klättra och gå igenom det mesta om hur man seglar en sån här klump. Är ju en del "snören" att dra i... Och dessutom har dessa snören/segel/träpinnar ungefär 100 olika benämningar. Hmm! 

Ganska fräckt om den blir såld eller blir museum om några år, att kunna säga att man faktiskt varit med och seglat den :-)


Ostindiefararen Götheborg går ut från Göteborgs hamn mot sin resa till Kina

1 kommentar:

Anonym sa...

En liten kommentar: bilden visar när skeppet gick till Kina 2005...